Správny systém mierenia pre zbraň poľovníka

Určite viete, že na poľovačku vám len zbraň nestačí. Ak ňou nebudete vedieť správne namieriť, na korisť budete jednoducho prikrátki. Mierenie však ovplyvňuje nielen schopnosť konkrétneho poľovníka, aktuálne svetelné podmienky, ale aj použitá technika. Tá dokáže skvelo vynahradiť prípadné nedostatky počasia, prostredia alebo držiteľa zbrane. Aké pomôcky na mierenie sú v súčasnosti medzi poľovníkmi najobľúbenejšie?
1.Otvorené mieridlá sa hodia skôr pre športovú streľbu
Klasické otvorené mieridlá sa používajú najmä v športovej streľbe, pri poľovačke v teréne už zriedkavejšie. A to najmä kvôli tomu, že sa na dlhšie vzdialenosti zvyšuje ich nepresnosť. Pre lov v teréne sú prispôsobené vhodnejšie mieridlá. Mierenie prostredníctvom otvorených mieridiel sa využíva dnes pri športe a trénovaní presnosti mušky pri streľbe na terče. Niektorí poľovníci ich však stále obľubujú, a preto ich používajú aj v teréne. Zvyk je železná košeľa a ak ste skúsený poľovník s dobrou muškou aj s otvorenými mieridlami zasiahnete svoju korisť.
2.Puškohľady môžu byť náročné na inštaláciu
O niečo pokročilejšiu techniku mierenia predstavujú puškohľady. Tie sú tvorené optikou, a to sústavou šošoviek v kovovom obale a zameriavacími trnmi nahrádzajúcimi mušku. Ich výhodami je vysoká presnosť, rýchle a pohodlné mierenie, a to aj v zlých svetelných podmienkach. Ako nevýhody môžeme označiť vyššiu cenu a krehkosť zariadenia.
3.Kolimátory pre rýchle, ľahké a presné mierenie
V súčasnosti azda najpokrokovejším a najpresnejším systémom mierenia vhodným pre poľovnícke zbrane sú kolimátory. Pôvodne sa používali v bojových lietadlách, avšak postupne sa stávajú súčasťou aj bežných zbraní. Každý kolimátor sa skladá zo šošovky alebo zrkadla a svetelného zdroju. Pri pohľade do kolimátora počas mierenia vidíte obraz s korisťou a malé červené svetielko zobrazujúce bod, kde dopadne strela. Svetlo je veľmi intenzívne aj na veľké vzdialenosti, preto je puška s kolimátorom ideálna práve pre poľovníkov. Mierenie je preto veľmi rýchle, ľahké a vysoko presné. A to je v poľovaní, kde o úspechu rozhodujú často len sekundy, naozaj kľúčové.