Ako sa vyhnúť poškodeniu hodiniek

Hodinky sú dnes už často skôr dizajnovým doplnkom, než funkčným pomocníkom. Či ste si ich však zakúpili sami, alebo ich dostali k sviatku, či sú skôr športové alebo elegantné, ak ide o investíciu, určite každý z nás chce, aby vydržali. Viete, ako sa o svoje hodinky starať?
1.V prvom rade si dajte pozor na to, čo od svojich hodiniek vlastne očakávate. Chcete ich používať v práci, chodiť sa v nich kúpať, alebo si svoje luxusné hodinky ponecháte výhradne na večierky a spoločenské príležitosti? Ani tie najdrahšie značkové hodinky totiž nemusia vydržať, ak ich používate nevhodným spôsobom.
2.Napríklad vodotesnosť hodiniek. Stupeň odolnosti hodiniek voči vode určuje medzinárodná stupnica, ktorá však je zostavená tak, že často zákazníkov mätie. Deklarované vodotesnosti podľa noriem ISO 2281 a ISO 6425 sa totiž vždy vzťahujú na laboratórne podmienky a za takýchto podmienok sú hodinky aj testované. Výrobca a predajca garantujú, že hodinky spĺňajú deklarovanú vodeodolnosť, čo jednoducho skontroluje barometer určený na hodinky. Pri akých aktivitách je alebo nie je možné hodinky používať je už potom individuálne vyhodnotenie zákazníka, ale samotné ISO normy o týchto aktivitách nehovoria. Predajcovia však zostavujú manuál, v ktorom tieto činnosti bližšie popisujú. Preto ak máte hodinky, ktoré podľa noriem vydržia tlak vody do 100 metrov, zďaleka to neznamená, že sa s nimi môžete do takejto hĺbky potápať ! Znamená to len, že v laboratóriu boli vystavené takémuto tlaku – a vydržali ho. Sto metrov pod hladinou je však reálny tlak vody vplyvom pohybu vody omnoho vyšší. Reálne by ste si hodinky okamžite zničili! Pozor aj na umývanie rúk – hoci by hodinky mali vydržať, je riziko, že pri umývaní rúk zavadíte o korunku a jej uvoľnením sa do hodiniek dostane voda. Sprchovanie je tiež rizikové, najmä ak ide o horúcu vodu, kde sa môže kov roztiahnuť a do hodiniek sa dostanú mikrokvapôčky vody, čo spôsobí zahmlenie sklíčka vnútri – a následne stratu záruky Vašich hodiniek.
3.Dámy by si mali dávať pozor na ozdoby svojich značkových hodiniek. Trblietavé kamienky, ktorými je Váš šperk vykladaný, taktiež nemusia ustáť vplyv vody. Rovnako si treba dávať pozor na stratu dielikov, akými sú miniatúrne ozdobné šróbiky. Nezabúdajte tiež na to, že krásne remienky z pravej kože sú veľmi citlivé na poškodenie! Taktiež by ste v nich nikdy nemali plávať. Na plávanie sú omnoho vhodnejšie hodinky bez ozdôb s plastovým telom a silikónovým remienkom. Dnes už nie je problém nájsť funkčné, a zároveň krásne hodinky.