Ako si zvýšiť testosterón

Obe pohlavia, ako muž, tak aj žena, disponujeme testosterónom. Udržiavanie dostatočnej hladiny testosterónu je dôležité pre udržanie dobrej postavy, celkovej energie a pocitu vitality. Testosterón je hormón, ktorý sa okrem iného stará o rast svalovej hmoty a redukovanie tuku v tele. U žien to môže mať napríklad dopad na to, že sa im nedarí schudnúť, cítia sa bez energie a deprimovane. Rovnako to môže platiť aj u mužov, ruka v ruke so zníženým libidom a problémom s impotenciou. Čo je teda najdôležitejšie pre zvýšenie hladiny testosterónu v krvi?
1.Strava Potraviny, ktoré nám pomôžu zvýšiť hladinu testosterónu sú napríklad petržlen, kel, brokolica, kapusta, špenát, kaleráb, čínska kapusta (a to preto, že nám pomôžu znížiť hladinu estrogénu). Dôležité je tiež konzumovať proteíny, napríklad z rýb, mäsa alebo vajec. Látka alicin, obsiahnutá predovšetkým v surovom cesnaku, nám tiež pomôže zvýšiť testosterón. Nezabudnime na nastýtené tuky, ako kokosový či olivový olej. Dôležitým faktorom je tiež pitie alkoholu. Ten znižuje hladinu testosterónu tým, že premení testosterón na estrogén.
2.Dôležité nutrienty S tvorbou testosterónu súvisia hlavne látky ako vitamín D, zinok a magnézium. Vitamín D môžeme podporiť v našom tele aj prostredníctvom prísunu slnečného žiarenia.
3.Cvičenie a sex Z cvikov sa predovšetkým doporučuje precvičovať spodnú časť tela, a to hlavne drepmi, zhybmi a mŕtvym ťahom. Cvičiť by sme mali 4-5x týždenne. Dopomôcť by mohol aj častejší sex. Nedostatočná hladina testosterónu u chlapov spôsobuje problémy s erekciou.
4.Spánok, minimum stresu, meditácia 7-8 hodín spánku napomáha udržať potrebnú hladinu rastového hormónu aj testosterónu. Pri strese sa nám v tele vylučuje kortizol, ktorý blokuje účinky testosterónu. Je preto dôležité udržiavať sa v psychickej pohode. Dopomôcť nám k tomu môže aj meditácia.
5.Chemikálie v kozmetike a xenoestrogén Niektoré chemikálie obsiahnuté v kozmetike môžu ovplyvňovať hladinu testosterónu a preto by sme mali voliť skôr prírodnú kozmetiku.