Ako si vybrať jedálenský stôl

Ak vyberáme jedálenský stôl, ako prvé musíme zvážiť priestor, ktorý máme k dispozícii? Potrebujeme kuchynský stôl do malej kuchyne alebo jedálenskú zostavu do priestrannej jedálne? A koľko osôb žije v domácnosti? Jedávate radšej sami alebo vás často navštevujú známi? V prípade že je to množné, spravidla sa doporučuje jedálenský stôl zvoliť vždy väčší, než potrebujeme. Pre štyri osoby tak kľudne môžeme zvoliť stôl pre šesť osôb. Navyše, stále sa zíde mať viac miesta na dekorácie na stole alebo byť schopný položiť veľkú misu s jedlom do prostred stola. Veď predsa aj taký etažér na vianočné zákusky alebo čajová súprava, tiež zaberie svoje miesto, že?
1.Materiál a farebnosť Najobľúbenejším materiálom stále pretrváva drevo. V obchodoch môžeme nájsť aj jeho kombinácie s kovom či sklom. To už závisí od nášho celkového dizajnu jedálne. S určitosťou však môžeme povedať, že sklo je pomerne studeným materiálom a je pomerne nepraktické pokiaľ ide o nečistoty a viditeľnosť šmúh.
2.Okrúhly stôl sa obzvlášť dobre vyníma v štvorcovej miestnosti. Okrúhly tvar si tiež vyžaduje väčší priestor. Pravidlom je, že priemer 100 cm sa hodí pre 3 až 4 osoby. Pre ďalšie dve je vhodné pridať vždy 25 cm.
3.Obdĺžnikový stôl sa vyrába skutočne v obrovskom spektre veľkostí a preto je pomerne ľahké si takýto stôl zapasovať do kuchyne či jedálne. Veľkosť teda volíme od veľkosti priestoru, ktorý máme k dispozícii. Tu vo všeobecnosti platí, že šesť osôb si vyžaduje stôl veľký 150 cm, pre pohodlie je vhodná dĺžka 175 cm a za skutočne komfortné jedálenské stoly sa považujú tie o veľkosti 210 cm. Pre štyri osoby zas postačí veľkosť 80 x 140 cm.
4.Štvorcový stôl je ideálnym riešením pre malé priestory. Na trhu nájdeme aj také, ktoré sa upevnia k stene a dajú sa dokonca sklopiť a visia na stene. Takto nám v prípade malej garsónky zostane množstvo užitočného priestoru na pohyb.  takémuto typu stolu existujú aj sklápateľné stoličky, ktoré sa jedným pohybom zložia. Pre dve osoby takto postačí rozmer 80 x 80 cm.
5.Stoličky Stoličky sa ideálne nakupujú so stolom, pretože si tak ľahko môžeme v obchode stoličky k stolu priložiť, jednak či ich veľkosť a výška vyhovuje a jednak preto, aby sme zistili, či sa nám u toho stola príjemne sedí. Stoličky by mali byť mierne prehnuté v opierke a hrana sedátka nás nesmie tlačiť do nôh. Pri stoličkách je pravidlom, že doska stola sa nachádza asi 25-35 cm nad sedadlom stoličky a zároveň asi 75 cm nad zemou. Do malých jedální volíme všeobecne menšie stoličky a do priestranných jedální kľudne stoličky s vysokým operadlom. Nikdy však nedávajme mohutné stoličky alebo stoličky s veľmi vysokým operadlom do malých priestorov.