Ako si vybrať kosačku

Kosačku by sme si mali vybrať predovšetkým tak, aby svojimi parametrami vyhovovala potrebám našej záhrady a tomu, aby sa nám kosilo príjemne a nezistili sme, že sa nám kvôli nesprávnej kosačke táto aktivita začína protiviť. Podľa akých funkcií a parametrov kosačku teda vyberať?
1.Veľkosť a charakter kosenej plochy Kosačku vyberáme aj vzhľadom na veľkosť našej záhradky a či je naša záhradka rovná, alebo nerovná a členitá. Na menšie a rovnejšie plochy volíme rotačnú kosačku (v elektrickej alebo benzínovej variante). Vo všeobecnosti sa udávajú následné hodnoty šírky záberu vzhľadom ku kosenej ploche

32 cm na 200 m2
40 cm do 350 m2
40–45 cm na 500 m2
45–53 cm na 1 000 m2
53 cm a viacej na 1 000 m2.

Šírka záberu sa nemusí rovnať šírke kosačky.
2.Konštrukcia kosačky/Saši Plastové (ABS) - tento typ poskytuje najnižšiu odolnosť. Krehký pri nárazoch o obrubník, môže sa pri zaťažovaní deformovať. Plastový materiál majú obvykle nenáročné malé kosačky na elektrický pohon.
Oceľové- sú zvyčajne u kosačiek strednej triedy. Sú omnoho kvalitnejšie ako plastové a stretávame sa s nimi u kvalitnejších elektrických kosačiek alebo ho majú šikovné benzínové kosačky. Vhodné na priemerne náročný terén.
Zliatiny hliníka- nachádzame u drahších a kvalitnejších kosačiek. Ich výhodou je ľahké telo, ktoré je zároveň mohutné a odolné.
3.Kolieska U koliesok sledujeme, aby mali guľôčkové ložiská. Tento faktor sa nám výrazne odrazí na celkovej manipulovateľnosti kosačky. Takéto ložiskové kolieska by mali byť súčasťou každej drahšej kosačky. Plastové kolieska sú horšie ovládateľné (obzvlášť pri zatáčkach) a majú nižšiu životnosť. Veľkosť koliesok je pomerne subjektívna, niektorým môžu vyhovovať väčšie zadné kolesá. No čo je dôležité, vo všeobecnosti by nemali byť príliš veľké, aby na trávniku nezanechávali  neestetické pruhy kvôli svojej váhe. Ak už teraz vieme, že potrebujeme kosačku, ktorou budeme kosiť vyššiu trávu, tak vyberáme takú kosačku, ktorá disponuje pohonom všetkých štyroch kolies a umožňuje meniť rýchlosť pojazdu pomocou páky, nakoľko vyššia tráva potrebuje pomalší pojazd.
4.Zberný kôš by mal mať dostatočný objem podľa veľkosti našej záhrady tak, aby sme ho nemuseli vysypávať každú chvíľu. Zberný kôš by mal byť odoberateľný a ideálne textilný. Niekedy môže byť prínosné, ak kosačka umožňuje vybrať smer výberu pokosenej trávy (obvykle je to do boku, do zadu alebo do koša). Prepracovanejšie typy kosačiek zvládajú všetky spôsoby. Niektoré disponujú funkciou tzv. mulčovania  (to môže byť výhodné pre nízke trávniky d 2,5 cm) kedy sa posekaná tráva na malé kúsky navracia na trávnik a tým ho vyživuje. Pri bežnej výške trávnika je lepšie trávu zozbierať do koša a kompostovať.
5.Manipulácia a manévrovateľnosť Je dobré zamyslieť sa nad tým, kto všetko bude kosačku používať. Pokiaľ ide iba o vás, mala by odpovedať vašej výške tak, aby ste sa nemuseli prehýbať a nebolel vás z toho chrbát. Pokiaľ bude kosačku používať aj niekto nižší v rodine, je dobré zvoliť takú, kde sa výška rúčky dá nastaviť. Manévrovateľnosť kosačky je dôležitá, ak náš trávnik nie je štvorcový, ale má oblé oblasti hraničiace s okrasnou výsadbou. Vtedy volíme úzku tlačenú kosačku. K ťažšie dosažiteľným oblastiam pomôže rozchod kolies užší ako šírka žacieho noža.
6.Motor Typ motora má dopad  na celkový výkon kosačky, jej životnosť aj náročnosť na údržbu. Ak máme veľkú plochu trávnika, potrebujeme väčší záber noža, silnejší motor či navyše poháňané kolieska. Pravidelné kosenie a udržiavanie malej výšky trávnika zvládne kosačka s výkonom okolo 3 PS. Kosenie dlhšej trávy  dobre zvládne kosačka s výkonom okolo 5–6 PS. Motor ovplyvňuje aj hlučnosť kosačky. Rozdiel 3dB= dvojnásobná hlučnosť. K najtichším patria elektrické a akumulátorové kosačky.
7.Typy kosačiek K rotačným kosačkám patria benzínové alebo elektrické kosačky. Sú zároveň najpoužívanejšie. Druhé najpoužívanejšie sú strunové a sú ideálne na ťažko dostupné miesta a finálne úpravy povrchu. Nachádzame aj ako benzínové aj elektrické kosačky. Vretenové kosačky sa používajú na nízke trávniky ako futbalové ihriská. Nachádzame ich ako elektrické alebo ručné. Diskové kosačky volíme na nerovné povrchy. Dobre zvládajú aj silnejšie rastliny. Bubnové používame na zanedbané plochy. Ich výhodou je, že kvalitne kopírujú povrch. Ich sečná výška je cca 4 cm. Poradia si aj s trávou siahajúcou nad naše kolená.