Ako sa zbaviť vší a hníd?

Svrbí vás alebo vaše dieťa hlava? Dôvodom môžu byť vši vlasové, ktoré sa tam udomácnili. Chytiť ich môžete takmer kdekoľvek, no zbaviť sa ich je dlhodobý a náročný proces.
1.AKO ZISTÍTE, ŽE MÁTE VŠI?

V prvom rade ste už pravdepodobne zaznamenali zvýšenú potrebu škrabať sa vo vlasoch. Vši sa živia ľudskou krvou a svrbenie hlavy spôsobujú ich prechádzky po pokožke alebo jemné bodnutia, počas ktorých sajú krv. Chrobáčiky možno nevidíte, ale ak máte vši, vo vlasoch určite nájdete vajíčka. Vyzerajú ako malinké slzičky prilepené na vlasoch. Zo začiatku bude vajíčok menej a radšej hlavu poriadne prezrite, kým sa to nezhorší. Život vši trvá asi 4 týždne a za túto dobu dokáže naklásť až 150 hníd(vajíčok). Tie rýchlo rastú a rozmnožujú sa, preto je potrebné zakročiť ihneď , keď vši v hlave nájdete.
2.AKO SA ZBAVIŤ VŠÍ?

Ak ide o chlapca, najjednoduchšie je vlasy ostrihať. Ak však vlasy strihať nechceme, musíme postupovať nasledovne:

V prvom rade sa potrebujeme zbaviť chrobáčikov, ktorí neustále kladú hnidy. Tie sa dajú jednoducho vyčesávať veľmi hustým hrebeňom. Pre lepšiu účinnosť sa odporúča vlasy namočiť alebo naolejovať. Môžete na to použiť kokosový olej alebo iný výživový olejček, ktorý doma máte. Po každom potiahnutí hrebeňa hrebeň umyte od chrobáčikov aj vajíčok, ktoré sa naňho nalepia.

Vyčesávaním však neodstránite všetky všie vajíčka. Tie je najlepšie odstraňovať nechtami. Oddeľte pramienky vlasov a postupujte zaradom, až kým neprejdete celú hlavu. Čím dôkladnejšie to urobíte, tým sa pravdaže aj vší rýchlejšie zbavíte. Kým však bude hlava naozaj čistá, potrvá to možno týždeň-dva každodenného vyčesávania.

Moja skúsenosť je, že šampóny sú takmer zbytočné a spôsob liečby vyčesávaním a vyberaním je omnoho účinnejší. Šampóny aj keď vši zahubia, vajíčka tam stále ostávajú.

Veľmi účinný spôsob je napríklad vlasy nafarbiť. Ak však vši chytilo vaše dieťa, určite mu žiadnou farbou vlasy neničte. Je to však veľmi jednoduchý spôsob, pretože vši to okamžite vyhubí a v takomto prostredí sa už znovu ani neobjavia. ;-)
3.POZOR!

Ak si myslíte, že stačí použiť šampón a problém je vyriešený, veľmi sa mýlite! Šampóny aj keď vši zahubia, vajíčka tam stále ostávajú. Je potrebné odstrániť všetky vajíčka ručne.

Vlasy treba čistiť aspoň raz denne, optimálne aj dva-tri krát. Vši sa samé nezahubia a zbytočne budete liečbu naťahovať.

Škrabte sa len čo je nutné! Do pokožky si môžete zaniesť bakteriálnu infekciu.

Vši sa môžu nachádzať teraz už všade! Na posteľnom prádle, na oblečení. Všetko je potrebné kontrolovať, optimálne hodiť do práčky. ;-)

Vši veľmi ľahko prenesiete na iného! Dávajte pozor, aby sa vši z vášho dieťaťa nepreniesli na vás či opačne. Vlasy noste zopnuté a radšej sa príliš nepribližujte.

NEMÁ význam vlasy neustále umývať bežným šampónom. Hygiena a čistota vši vôbec neprekážajú.

Žehliť vlasy alebo ich fénovať horúcim fénom tiež nepomáha. Vlasy sa zbytočne zničia.