Ako si správne vybrať hodinky



Hodinky sú výrazným doplnkom rovnako ako okuliare. Ak si kupujeme hodinky, je dobré zvážiť, kam ich budeme nosiť. Či ich budeme nosiť do práce, na šport? A taktiež pre koho ich kupujeme? Hľadáme kvalitné pánske hodinky, dámske hodinky alebo hodinky pre dieťa? Dôležité je tiež zvážiť si, koľko by sme chceli do nových hodiniek investovať.
1.Pre koho Ako správne vybrať pánske hodinky? Pri výbere pánskych náramkovách hodiniek sa taktiež zamyslíme nad účelom používania. V obchodoch nájdeme klasické, luxusné hodinky alebo športové. Športové hodinky zvyčajne poskytujú viacero funkcií ako sú stopky, budík, kompas, výškomer, tlakomer, kalendár a môžu byť zamerané na konkrétny šport (napríklad potápanie, in-line korčuľovanie, horolezectvo). Kvalitné pánske luxusné hodinky môžu byť doplnkom k outfitu a kľudne ich môžeme vnímať ako pánsky šperk, pretože vďaka cennému materiálu, z ktorého sú vyrobené (napr. zlato, striebro) nestratia svoju hodnotu. Dámam svedčia zvyčajne menšie hodinky a pri ich výbere sa zamyslíme aj nad tým, k akému oblečeniu sa nám budú hodiť. U detí vyberáme zvyčajne detské náramkové hodinky z látky, plastu alebo kože. A to z toho dôvodu, že nezaťažujú detskú ručičku, sú ľahké a pohodlné.
2.Mechanizmus hodiniek Pred kúpou by sme sa mali zamyslieť, či preferujeme digitálne alebo analógové hodinky (ručičkové). Strojčeky hodiniek delíme na tri typy a to: hodinky s mechanickým strojčekom, quartzový mechanizmus a napokon digitálne hodinky. U predajcu s teda nezabudnime opýtať na ich mechanizmus. Najčastejšie sa stretávame s quartzovým strojčekom, ktorý je poháňaný batériou. Mechanické hodinky si nevyžadujú batériu. Vyrábajú sa ručne a preto predstavujú vyššiu kategóriu.
3.Vodeodolnosť a vodotesnosť je údaj, ktorý by sme si pri kupovaní mali tiež overiť. Na hodinkách sa zvyknú vyskytovať informácie o ich odolnosti voči vode, ale málokto vie, čo presne znamenajú. Pozrieme sa na to preto bližšie. Značenie WATER RESISTANT (vodeodolné)znamená, že neprepúšťajú vlhkosť, ani dážď alebo poliatie vodou. Nie sú však vhodné k moru alebo na kúpalisko. WATERPROOF (vodotesné) znamená, že hodinky sú odolné voči dlhému pobytu vo vode. Keďže pobyt vo vode zvyšuje tlak na hodinky, tak tie vodotesné ešte udávajú informácie o tlaku v atmosférach (ATM) a to nám dáva informáciu o tom, v akej hĺbke sa s nimi môžete ponárať. Môžeme si to vyložiť následovne:
5 ATM = 50 m bežné kúpanie
10 ATM = 100 m šnorchlovanie
20 ATM = 200 m potápanie
100 ATM = 1 000 m profesionálne potápanie
4.Hodinkové sklíčko To, z akého materiálu je vyrobené krycie sklíčko závisí od jeho odolnosti voči poškriabaniu a nárazom. Najčastejšie sa stretávame s troma typmi sklíčok. Najlacnejšie hodinky budú pravdepodobne disponovať plastovým (akrylátovým) sklíčkom. Takéto sklíčka sa ľahko poškriabu, ale sú pomerne pružné pokiaľ ide o nárazy. Ich škrabance sa však stále dajú zachrániť prípravkami na rozleštenie. Rovnako citlivé na poškriabanie je aj sklíčko mineráne, ale aspoň má vyššiu tvrdosť. Asi navyšší štandard poskytujú zafírové sklíčka, ktoré sú vysoko odolné voči poškriabaniu aj nárazom.
5.Hodinkový remienok dnes môžeme nájsť v rozličných materiáloch cez kožené, plastové, látkové, kovové, drevené remienky. Výber remienku veľmi súvisí s účelom, kam hodinky nosíme. Plastové remienky sú veľmi ľahké a preto aj vhodné na šport, kedy sa nám tiež potí ruka. Dobrou voľbou na každodenné použitie sú kožené remienky, ktoré sú prevažne z hovädzej alebo bravčovej kože. Kovové hodinky sú ťažšie preto menej vhodné na šport. Na niektoré druhy kovov môže mať človek alergiu a preto je vhodné zistiť, či človek, ktorému hodinky kupujeme, nemá alergiu na ten-ktorý materiál.
6.OsvetlenieAby sme na hodinky videli aj v noci, je dobré si pri kúpe overiť, či disponujú nejakým prisvietením alebo či majú  luminiscenčné ručičky a ciferník.