Ako sa starať o trávnik

Aby bol náš trávnik stále pekne zelený a krásny, musíme sa oň strať hlavne troma základnými krokmi: závlahou, kosením a hnojením. O týchto troch veciach si preto povieme niečo viac.
1.Kosenie- pokiaľ ide o skracovanie trávy, platí pravidlo, že trávnik kosíme na výsku 3-5 cm. V prípade letných mesiacov ale aj v prípade, že trávnik je zaťažovaný tým, že sa na ňom hrajú deti, môžeme nechať o nejaký ten centimeter viac. Ak by sme trávnik nechali príliš vysoký, bude mať po pokosení žlto-zelenú farbu, pretože do spodných častí by sa nedostalo dostatok svetla a tepla. Veľmi nízky trávnik bude mať svetla zasa priveľa. Takého prepálenie spôsobí zasa žltuntie trávy. Kosenie nám už dnes uľahčuje kvalitná záhradná technika. Nastavenie správnej výšky žacích listov si výskušajme najskôr na malej ploche. Jednak nemusia odpovedať skutočnej výške a zničením odnožovacích orgánov by sme si spôsobili dlhodobejšie škody. Kosenie trávniku pomáha v mnohých smeroch, nie je to teda len záležitosť výzoru. Trávu jednak zahusťuje, a to tým, že odnožkom trávy sa vďaka koseniu lepšie darí. Správna výška trávy je dôležitá aj na reguláciu vody, aby si dokázala udržať potrebnú vlhkosť. Existujú určité traviny, ktoré kosenie veľmi netolerujú, takže tým práve zabraňujeme v raste. Kosíme obvykle ak je tráva vysoká 6-10cm, spravidla skracujeme o jednu tretinu výšky. Doporučuje sa kosiť jeden až dvakrát do týždňa, v závislosti od ročného obdobia. V lete tráva rastie rýchlejšie, takže kosenie bude potrebné aj 2x do týždna. Aj keď sa nám do kosenia často nechce, v skutočnosti si tým šetríme čas, keďže ak je tráva ešte kratšia, zberný kôš sa nám nenaplní tak rýchlo a nebudeme musieť po každom metri chodiť kôš vysypávať. Aby bolo pre nás kosenie príjemným, je skutočne dôležité investovať do pohodlnej záhradnej techniky.
2.Hnojenie- aby sme docielili pekne zelený a zdravý trávnik, poskytujeme mu dodatočné živiny hnojivom. Hnojivo rozhadzujeme vhodnou záhradnou technikou ako napríklad rotačným vozíkom alebo rozmetadlom, ktoré zaručia rovnomerné rozmiestnenie hnojiva. Aj keď niektoré jednoročné buriny zaniknú kosením sami, niekedy sa potrebujeme vyhnúť púpavám či dateline a na tie si budeme musieť zakúpiť herbicídy. Ojedinele vyskytujúcu burinu stačí, ak odstránime vypichovačom buriny alebo ju jednoducho opatrne vykrojíme s koreňmi.
3.Zavlažovanie-Asi najideálnejšími zavlažovacími mechaniznami na poli záhranej techniky sú zabudované zavlažovacie systémy alebo aj postrekovače.Zabudovaný zavlažovací systém je umiestnený pod trávnikom a zabezpečuje rovnomerné rozmiestnenie vody. Záhradné hadice nie sú veľmi šťastným riešením nie len preto, žesú fyzicky náročné, ale nemáme prehľad, koľko vody sme kam aplikovali. Polievame ideálne skoro ráno, kedy je vyparovanie minimálne. Zavlažujeme hojne, aby sa voda dostala do hĺbky, ale nie príliš často. Pokiaľ sme trávnik zasiali len nedávno, mali by sme ho udržiavať po dobu troch týždňov trvalo vlhký.
4.Prehrabávanie- Aj keď kosíme s kosačkou so zberným košom, je dobré trávnik raz za čas prehabať, aby sme odstránili organický odpad. Na tieto účely existuje aj iná užitočná záhradná technika ako vertikulátor alebo vertikulačné hrable. Vertikuláciu robíme pozdĺžne ako pri kosení a doporučuje sa ju vykonávať len do hĺbky 2-3 mm aby sa jeho nože pôdy veľmi nedotýkali.