Ako mať naozaj čistý koberec

Aby vaše koberce aj po rokoch zachovali svoju krásu a vlastnosti, je potrebná ich údržba, a to minimálne raz ročne. Čím viac sú koberce zaťažované, tým častejšiu údržbu vyžadujú (v hoteloch či obchodoch minimálne dvakrát ročne).
1.Potrebujete sa zbaviť zápachu vášho koberca?

V prvom rade skúste koberec dlhší čas nechať vyvetrať. Ak to nepomôže, tak výborným riešením, ako neutralizovať pachy, je sóda bikarbóna. Skúste ju pridať do vrecka vysávača.
2.Ako postupovať pri odstraňovaní škvŕn z koberca?

Aj napriek vašej veľkej snahe udržať koberec čistý sa nejaký ten fliačik môže objaviť kdekoľvek a kedykoľvek.V prvom rade čistenie neodkladajte! Je možné, že len okamžitým zásahom máte šancu docieliť čistý koberec bez škvŕn.

RADY K ČISTENIU: 1. Ak sa chystáte použiť ešte čistiaci prostriedok, ktorý ste si ešte neoverili, skúste ho použiť na nejaké bežne neviditeľné miesto koberca.
2. Pri odstraňovaní škvrny postupujte vždy smerom od vonkajšieho okraja škvrny do stredu. Miesto nehody takto nerozmažete. Kefovaním a drhnutím by ste mohli fľak rozmazať a vyrobiť ešte väčšiu katastrofu než pred tým.
3.Suché čistenie

Existujú dva druhy čistenia kobercov – suché a mokré. Pri suchom čistení začnite s povysávaním koberca od bežných nečistôt. Potom na koberec vysypte prášok pre suché čistenie kobercov, ktorý môžete zohnať bežne v drogérií. Prášok môžeme do koberca dostať buď kefou, ručne alebo ak míte vysávač s rotačnou kefou, tak môžete skúsiť využiť aj ten. Nie je nutné čakať veľmi dlho, dajte si len krátku prestávku a po nej povysávajte koberec znovu spoločne s nečistotami, ktoré sa naviazali na prášok. Nakoniec ešte raz koberec dôkladne povysávajte, aby ste sa tým zbavili zvyškov čistiacej zmesi.

Výhody: Suché čistenie je rýchle a šetrné ku kobercom. Po vyčistení je možné koberec ihneď používať.
Nevýhody: Suché čistenie slúži skôr na údržbu ako na čistenie škvŕn. Koberec je síce výraznejšie čistejší, ale na výrazné škvrny tento spôsob nestačí.
4.Mokré čistenie

Ak je váš koberec silno znečistený, nezostáva vám nič iné, než využiť metódy mokrého čistenia. Táto metóda docieli aj odstránenie výrazných škvŕn od farby či jedla.

Výhody: Vysoká efektivita,výraznejšia farba koberca.
Nevýhody: Koberec niekoľko hodín nebudeme môcť používať, kvôli dobe nevyhnutnej pre úplné vyschnutie. Pri hrubších kobercoch to môže byť dokonca pár dní.

Ako na to? Zakúpime prípravok pre mokré čistenie kobercov, ktoré sa po uschnutí ľahko vysáva. Pred samotným čistením je nutné koberec klasicky povysávať a zbaviť ho tak bežných nečistôt. Ak čistíte ručne, využívajte pri tom špongiu. Pomocou nej vytvoríte penu, ktorú následne rozotierate do koberca. Po uschnutí zvyšky vysajte vysávačom.

Úplne najlepšou a najistejšou možnosťou je však pozvať si na mokré čistenie odborníkov, ktorí majú profesionálne tepovacie stroje. Tepovanie je omnoho účinnejšie a  napodiv ani nemusíme siahnuť tak hlboko do peňaženky, ako by sa mohlo zdať.
5.Ako na škvrny

Víno - na škvrny od červeného vína je najlepšie okamžite vyliať trošku bieleho vína. Môžme využiť však aj obyčajnú kuchynskú soľ. Nasypte ju na čerstvú škvrnu a nechajte deň pôsobiť. Staršie škvrny vyčistíte gélom na holenie, ktorý následne dôkladne opláchnite.

Mastné škvrny - na tie dobre pôsobí prežehlenie cez obrúsok alebo jedlá sóda.

Žuvačka - z koberca ju najlepie dostaneme prikladaním ľadu a následným ,,vydrolením".

Lepidlo - zaúčinkovať by mal acetón, ale pozor naňho. Mohol by poškodiť farbu vášho koberca.

Krv - rýchlo navlhčte miesto vlažnou až studenou vodou a následne škvrnu natrite slabým roztokom špavku.

Čokoláda - zmiešajte glycerín a vaječný žĺtok, natrite, nechajte pôsobiť a potom vyčistite teplou vodou.
6.Ako znovu oživiť farbu vášho koberca?

Farby koberca je možné opäť rozžiariť vodou s prídavkom octu. Starý zašlý koberec oživíte tak, že ho rovnomerne posypete soľou a necháte soľ deň alebo dva zašliapať. Potom ju z koberca obyčajne povysávate.