Ako zaobchádzať s pyrotechnikou

Návod ako sa nezraniť pri práci s pyrotechnikou.
1.Kupovať len kvalitnú pyrotechniku!
Zábavná pyrotechnika sú pyrotechnické výrobky, ktoré obsahujú rôzne chemické zlúčeniny - ZMESI, ktoré po zapálení vybuchujú a vytvárajú zvukové či svetelné efekty. Produkty po dátume spotreby môžu byť nebezpečné!
2.Odpaľovanie pyrotechniky
Pri odpaľovaní záleží na tom o aký typ pyrotechniky sa jedná.

Petardy - malé no veľmi nebezpečné, vyžadujú sa pozornosť. Pri odpaľovaní je vhodné ich držať medzi palcom a ukazovákom. Ak by prišlo k predčasnej detonácií, výbuch Vám iba roztiahne prsty. Zovretá dlaň by mohla zapríčiniť veľmi bolestivé zranenie.

Rakety -  je potrebné aby mali neporušenú paličku (stabilizátor). Rakety nikdy nezapichávame do snehu alebo zeme. Pre odpaľovanie využívame sklenené fľaše, najlepšie zaistené v prepravke. Dlhšie rakety si vyžadujú odpaľovaciu trubku, ktorej dĺžka zodpovedá aspoň dvom tretinám dĺžky stabilizátora.

Guľové pumy – pri odpaľovaní je potrebné zaistiť mažiar pred prevrhnutím. Ideálne je ho umiestniť na rovnú plochu. Po každom odpale je potrebné vyčistiť mažiar od odpadkov predchádzajúcej detonácie.

Ohňostroje – kompaktné a cenovo výhodné a veľmi populárne. Tiež si vyžadujú rovný povrch a zaistenie proti prevrhnutiu.

Samozrejmosťou by mal byť voľný priestor nad pyrotechnikou a teda dbajte na to aby na blízku neboli žiadne stromy alebo vysoké budovy.
3.Na vzdialenosti záleží
Na každom obale pyrotechniky by mala byť uvedená bezpečná vzdialenosť pre odpaľovanie. Minimum je však v praxi 5 metrov, ideálna vzdialenosť 10 metrov, všetko však záleží od triedy nebezpečnosti pyrotechniky.

1. trieda
    Predmety tejto triedy nesmú obsahovať v jednom kuse viac ako 3 gramy pyrotechnických zloží. Intenzita hluku vo vzdialenosti 8 metrov nesmie byt vyššia než 115 decibelov. Patria sem pyrotechnické hračky ako napr. prskavky, pištoľové kapsle, ohňopády, malé ohnivá kruhy, búchacie guličky, či vystreľovacie konfety. Väčšinou sa táto pyrotechnika môže predávať aj v stánkovom predaji a môžu ju zakúpiť aj maloletí.
2. trieda
    Sem patria predmety s hvízdavou náplňou, všetky rakety (vrátane tých, ktoré inak spĺňajú podmienky pre zaradenie do 1. triedy). Predmety tejto triedy nesmú obsahovať v jednom kuse viac ako 50 gramov pyrotechnických zloží, pričom rakety môžu obsahovať len 20 gramov týchto zmesi, z toho len 10 gramov pre pyrotechnický efekt. Dymovnice a bengálske ohne môžu obsahovať až 3 kg zloží. Ďalšími typickými výrobkami tejto triedy sú rímske sviece, gejzíry, minivýbušky či vystreľovacie puzdrá. Podobne ako u 1. triedy, intenzita hluku vo vzdialenosti 8 metrov nesmie byť vyššia než 115 decibelov. Tieto predmety vyšších tried sa môžu predávať iba osobám starším ako 18 rokov. Nesmú sa používať pri kostoloch, nemocniciach, detských zariadeniach, domovoch dôchodcov, školách, ozdravovniach a pri športových podujatiach.
3. trieda
    Predmety tejto triedy nesmú obsahovať viac ako 250 gramov pyrotechnických zloží, pričom rakety môžu obsahovať len 75 gramov. Ak je zložená zostava z viacerých dielov, nesmie ich byť viac ako 12 a dohromady nesmie obsahovať viac než 800 gramov zloží, pri ohňopádoch je to 1200 gramov. Typickými výrobkami tejto triedy sú okrem rakiet, ohňopády, malé talianske pumy, delové rany či veľké japonské slnká. K nákupu je potreba mať preukaz odpaľovača ohňostrojov.
4. trieda
    Do tejto triedy patria všetky pyrotechnické predmety, ktoré prekračujú niektorú hodnotou parametrov pre 3. triedu. Patria sem napr. lietavice, ohňostrojné delové rany, talianske pumy, väčšie guľové pumy. Tieto výrobky nie sú voľnopredajné - je ich možné predávať iba so súhlasom Slovenského banského úradu.
4.Pyrotechnika a byty
Väčšinou sa neodporúča používať pyrotechniku v byte vôbec. Prskavky sú kapitola sama o sebe a mnoho vypálených kobercov však hovorí v ich neprospech. Pre prskavky odporúčame radšej balkóny. To však neplatí na všetky vyššie už zmienené produkty zábavnej pyrotechniky. Hoci je dosť populárne odpaľovať rakety z balkónov, plameň zážihu však potrebuje priestor, ktorý Váš balkón poskytnúť nevie.