Ako si vybrať zimné pneumatiky?

Do popredia sa začínajú drať celoročné pneumatiky, no je to správna voľba? Dokážu nahradiť zimné či letné pneumatiky? V prvom rade je to kompromis, a ako to už pri kompromisoch býva – snažia sa vyjsť v ústrety každému a v konečnom dôsledku nie je nikto úplne spokojný. Celoročné pneumatiky sú dobrým variantom do krajín s teplejším podnebím – Taliansko, Grécko či Španielsko, no na Slovensko veľmi nie, pretože v testoch dopadli na snehu horšie ako zimné pneumatiky. Ako si teda vybrať kvalitné zimné pneumatiky?
1.Úzke či široké?
Existuje veľa protichodných tvrdení, ktoré sa nedokážu zhodnúť na tom, ktoré sú lepšie. To je logické, pretože každé sú lepšie v inom prostredí. Široké pneumatiky sú lepšie do mesta a to z týchto dôvodov – lepšie odvádzajú kašovitý sneh resp. vodu, majú kratšiu brzdnú dráhu a lepšie zaberajú. Úzke pneumatiky sú zase lepšie na neudržiavané cesty, pretože nepreklzujú.
2.Aký si vybrať dezén?
Symetrický alebo asymetrický? Opäť záleží na tom, kde sa chystáte jazdiť. Pneumatiky so symetrickým dezénom sú lepšie na mestský kašovitý sneh a tie s asymetrickým dezénom sú tichšie a lepšie držia v zákrutách.
3.A čo veľkosť?
Hodia sa pneumatiky s nízkym profilom aj na zimu? Pravdupovediac veľmi nie, lepšie sú na leto a aj to skôr na športové autá. Sneh zakryje v zime množstvo dier, ktorým sa nemáte šancu vyhnúť a na nízkoprofilovkách vletieť do diery nie je veľká sranda. Aj preto sú lepšie pneumatiky s vyšším profilom, ktoré jednak tlmia nárazy do výmoľov a jazda je celkovo pohodlnejšia, no s výškou to nesmiete prehnať.
4.V žiadnom prípade nepodceňujte kvalitu
Trh je plný nekvalitných pneumatík, ktoré lákajú nízkou cenou. Vyhnite sa im radšej veľkým oblúkom a stavte na kvalitu a kúpte overené značky – pneumatiky Michelin, Pirelli, GoodYear, Yokohama či Continental.