Ako zefektívniť fungovanie skladu?

Sklad je živý organizmus, je to hlavná tepna, vďaka ktorej je materiál na stavbe, tovar v obchode, objednávka u zákazníka na svojom mieste včas. Preto príjem a výdaj tovaru musí byť plynulý a rýchly, nesmie sa stať, že skladník nevie, kde je daný materiál. Nesmie sa stať, že sa nevyložený kamión s tovarom zasekne v sklade na pol dňa. Ako ale zefektívniť fungovanie skladu, aby v ňom nevládol chaos?
1.Základom je poriadok a organizácia
Tak ako sa v archíve s dokumentmi nesmie stať, že papiere budú pohádzané kade-tade, to isté sa nesmie stať s tovarom v sklade. Tak ako sú dokumenty úhľadne uložené v poličkách, tak by mal byť uložený aj tovar v sklade. Dá sa to zvládnuť vďaka efektívnym skladovým regálom. Už žiadny chaos, už žiadny zmätený skladník hľadajúci chýbajúci tovar.
2.Preraďte na vyššiu rýchlosť
Urobiť si poriadok a určiť každému tovaru svoje miesto, je skvelý začiatok, no nestačí to, musíte pokračovať ďalej v zefektívňovaní. Nie je to tak dávno, čo sa v sklade všetko premiestňovalo ručne alebo s pomocou jednoduchých kladkostrojov. Nestačí iba paletový vozík, vysokozdvižné vozíky zrýchlia prácu a nesmú chýbať v žiadnom sklade.
3.Motivujte zamestnancov
Byť skladníkom nie je jednoduché – minimálny kontakt s ľuďmi, žiadne denné svetlo, uväznený medzi vysokými regálmi, preto je dôležité, aby zamestnanci skladu mali vytvorené na svoju prácu čo najlepšie podmienky – kvalitné umelé osvetlenie, kvalitnú manipulačnú techniku, pohodlné pracovné odevy, zamestnanecké benefity, teambuildingové akcie. Akúkoľvek drobnosť, o ktorej si myslíte, že by mohla utužiť a pomôcť pracovnému kolektívu.
4.Oživte sklad
Pracovné prostredie taktiež vedie k motivácii – pozitívnej aj negatívnej. Osviežte sklad farbami, nech to nie je len šedé, pochmúrne miesto. Dodajte mu trochu života, urobte pre zamestnancov kútik, kde si môžu sadnúť či odpočinúť, pridajte neočakávané prvky.