Ako sa naučiť hrať na gitare?

Naučiť sa hrať na hudobný nástroj nebýva ľahká cesta, no keď to zvládnete, je to veľká paráda. Niektorým leží pri nohách celý svet, Slash, Hendrix či Frank Zappa by o tom vedeli hovoriť. Ako sa však naučiť hrať na gitare tak, aby ste sa priblížili týmto trom majstrom? Hoci to bude veľmi náročné, nebude to nemožné, to vedel už aj Muhammed Ali, ktorý tvrdil, že nemožné nie je. Poďme to skúsiť.
1.Vyberte si typ gitary
Na začiatku sa musíte rozhodnúť, či sa chcete naučiť hrať na akustickej alebo elektronickej gitare. Ktorá z týchto dvoch je lepšia pre vás ďalší rozvoj a napredovanie? Hlavnou výhodou akustickej gitary je, že naučiť sa ňu je náročnejšie? Čo? To je výhoda? Áno, pretože, keď sa naučíte hrať na tejto gitare, prechod na elektrickú gitaru nebude pre vás žiadny problém. No pokiaľ by ste sa začali učiť hrať iba na elektronickej gitare, prechod na akustickú by bol oveľa náročnejší. Všetci veľkí gitaristi sa učili hrať najprv na akustike.
2.Učiteľ či samouk?
Podobne zásadné rozhodnutie ako výber gitary. Keď ste si vybrali akustickú, je lepšie, keď si nájdete učiteľa. Vyberte si však takého, ktorý vám vyjde v ústrety – budem vám vyberať pesničky, ktoré sa vám páčia a hráte ich radi. Keď ste si vybrali elektrickú gitaru naučíte sa na ňu hrať aj sám, samozrejme to bude náročnejšie ako s učiteľom, no jednoduchšie ako pri akustickej gitare. Musíte sami odhadnúť svoje sily a nepreceniť sa.
3.Nevzdať sa a trénovať
Videli ste film Whiplash? To je presne cesta, ako uspieť. Nevzdať sa, ani vtedy, keď vám nikto neverí, že to zvládnete. Zahryznúť sa, zavrieť sa do izby a trénovať. Pretože, kde by bol každý úspešný gitarista, keby sa vzdal po prvom neúspechu, po prvom falošnom akorde? Nehral by ani ako pouličný hudobník. Najprv je tréning, až potom ženy, víno a šou.