Ako si vybrať stavebný pozemok?

Hľadáte pozemok, kde by ste si mohli postaviť svoju nehnuteľnosť? Prečítajte si nasledujúci návod, ktorý vám pomôže vybrať si stavebný pozemok.
1.Lokalita - v prvom rade si premyslite, v akej lokalite chcete mať pozemok. Môže sa nachádzať v meste, blízko mesta alebo aj na dedine. Je potrebné zistiť, či je pozemok blízko zastávky, či sú blízko obchody, poskytovatelia služieb a zdravotníckych služieb a podobne.
2.Tvar a veľkosť - aj keď je pozemok v dobrej lokalite, je potrebné pozerať sa aj na jeho tvar a veľkosť. Mali by ste mať predstavu o nehnuteľnosti, ktorú chcete na pozemku postaviť, aby ste vedeli vybrať veľkosť pozemku a taktiež jeho tvar. Vyhnete sa tak tomu, že pozemok nakoniec nebude poskytovať toľko priestoru, koľko ste si predstavovali.
3.Svahovitosť – či je pozemok rovný alebo svahovitý hrá veľmi dôležitú rolu pri výbere pozemku. A to hlavne na budúce finančné nároky. Svahovité pozemky je totiž potrebné upravovať, je potrebné budovať oporné múry, terasy a podobne. To zvýši cenu nehnuteľnosti pri budovaní.
4.Cena – pozrite sa na svoje finančné možnosti a podľa toho si vyberte pozemok. Taktiež sa pozrite na ceny podobných pozemkov, či nie je cena príliš vysoká. Ak je nízka, taktiež je dobré si overiť, prečo je to tak.
5.Napojenie na inžinierske siete – pri výbere pozemku je dôležité vedieť, či má pozemok možnosť napojenia na inžinierske siete, ako je elektrina, plyn, voda, splašková a dažďová kanalizácia, káblová TV, telefón. To môže taktiež ovplyvniť cenu pozemku. K napojeniu na inžinierske siete budete potrebovať písomné súhlasy od všetkých správcov sietí.
6.Napojenie na verejnú komunikáciu – jednou z podmienok pre výber pozemku môže byť aj možnosť napojenia na verejnú komunikáciu.