Ako využiť čiernu reťkovku


Ako využiť čiernu reťkovku ak neviete čo s ňou?
1.Šalát z čiernej reďkovky a jabĺk

100 g nastrúhanej čiernej reďkovky, 200 g olúpaných strúhaných jabĺk, 1 malá jemne nasekaná cibuľa, 3 lyžička majonézy, 3 lyžičky bieleho jogurtu a soľ

Všetko poriadne premiešame. Podávame s tmavým pečivom. Povrch šalátu posypeme sekanými orechmi.
2.Šalát z čiernej reďkovky s cibuľou

400 g čiernej redkvičky, 2 stredne veľké cibule, 2 paradajky, 250 ml zakysanej smotany, citrón, soľ, hlávkový šalát

Reďkovku ošúpeme, hrubo nastrúhame, vložíme do šalátovej misy a osolíme. Pridáme jemne nakrájanú cibuľu, zmiešame so smotanou a ochutíme citrónovou šťavou a soľou. Na misu vložíme listy hlávkového šalátu, vložíme reďkovkový šalát, ozdobíme paradajkami a podávame ako predjedlo s tmavým pečivom.
3.Reďkovkový šalát s pomarančom

1 reďkovka, 1 menší pomaranč, 1 mandarinka, citrónová šťava, soľ, nasekaná vnať z čerstvého fenyklu alebo petržlenová vnať

Redkvičku ošúpeme, dužinu nakrájame na plátky alebo nastrúhame nahrubo. Pomaranč a mandarínkou nakrájame na kúsky. Ovocie premiešame s reďkovkou, mierne osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Znovu premiešame a posypeme vňaťou. Chutná s tmavým pečivem.
4.Miešané vajíčka s reďkovkami

1 reďkovka, 4 vajcia, 2 lyžičky masla, soľ, biele korenie, 2 lyžice mlieka

Umytú reďkovku nakrájame na plátky a dáme dusiť na maslo. Vajcia rozšľaháme s mliekom, osolíme a okoreníme. Mlieko je nutné preto, aby bol pokrm nadýchaný. Dusenú redkvičku zalejeme vajíčkami a opatrne premiešame. Podávame ako chutnú desiatu alebo večeru. Povrch vajíčok posypeme zelenou pažitkou. Podávame s toastami.
5.Vajíčkový šalát s reďkovkami a mrkvou

4 natvrdo uvarené vajcia, 1 očistená mrkva, 1 čierna redkvička, 1 jablko, 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, 100 g tatarskej omáčky, 200 g majonézy, mleté čierne korenie a soľ, pažitka na ozdobu

Mrkvu nastrúhame na jemno, olúpané jablko nakrájame na drobné kostičky, premiešame s cesnakom, ochutíme soľou a čiernym korením. Všetko zmiešame s tatarskou omáčkou a majonézou. Vmiešame uvarené nasekané vajíčka. Ozdobíme pažitkou.
6.Ľadový šalát s reďkovkou

400 g reďkovky,  1 čierna reďkovka, 1 hlávka ľadového šalátu, zväzok listov rokety, 350 g mäkkej salámy, 1 červená cibuľa, 2 lyžice vinného octu, 1 lyžicu kremžskej horčice, soľ, čierne korenie, 3 lyžičky kukuričného oleja, 1 lyžicu pokrájanej pažitky

Reďkovku umyjeme, očistíme a nakrá­jame na tenké kolieska alebo nastrúhame. Ľadový šalát a roketu očistíme, umyjeme, osušíme a natr­háme na kúsky. Salámu olúpeme a nakrája­me na kocočky. Šalát a roketu rozdelíme na 4 taniere. Na nich rozložíme pokrájanú redkvičku a udeninu. Na šalátovú zálievku najemno po­sekáme cibuľu. Vinný ocot rozmiešame s 2 lyžičkami vody, horčicou, soľou a čiernym korením. Zašľaháme olej a vmiešame nasekanú cibuľu. Zálievkou prelejeme pripravené taniere so šalátom a posypeme ich na drobno pokrájanou pažitkou.